
Alesia Rudnik har utsetts till Årets Europé för sin kamp för demokratins sak i Belarus och östra Europa
Rysslands storskaliga krig mot Ukraina ställer Europa inför stora utmaningar som kräver samarbeten och gemensamma insatser. Det är fråga om utmaningar vars like Europa inte har upplevt sedan andra världskriget. Genom att utse Alesia Rudnik till Årets Europé vill vi uppmärksamma de som kämpar för demokratins sak i Östeuropa. I förlängningen gäller denna kamp oss alla och försvaret av hela det demokratiska Europa.
Alesia Rudnik har varit ordförande för civilsamhällesorganisationen Sveriges Belarusier som engagerar sig för ett demokratiskt Belarus. Hon är verksam i debatter, skriver rapporter, deltar i demonstrationer och bedriver egen forskning som doktorand vid Karlstads Universitet. Hennes forskning fokuserar på politikens digitalisering i autokratier och dess effekter på demokratisering inklusive politisk mobilisering via sociala nätverksplattformar.
Juryn för årets utmärkelse önskar lyfta fram alla som kämpar för ett demokratiskt Belarus. Detta särskilt i en tid då landet ofta förknippas med Rysslands krig mot Ukraina. Vi hoppas att uppmärksammandet av Alesias arbete och den belarusiska diasporan kan skapa mer hopp och erkännande för alla som verkar för ett fritt och demokratiskt Belarus. Utmärkelsen delas ut i samband med uppmärksammandet av Europadagen den 9 maj.
Om utmärkelsen Årets Europé
Utmärkelsen Årets Europé hedrar varje år en person som har fast anknytning till Sverige och som har bidragit till att främja samarbetet mellan folken i Europa i syfte att stärka fred och frihet, kulturell förståelse och social samhörighet.
Årets Europé instiftades 1995 av Svenska Europarörelsen och har tidigare bland annat tilldelats kulturpersonligheter som Theodor Kallifatides, Ulf Lundell och Richard Swartz samt politiker som Anna Lindh, Carl Bildt och Cecilia Malmström. Förra årets utsågs Allan Larsson till Årets Europé.
Efter ett öppet nomineringsförfarande utses Årets Europé av en jury som i år har bestått av:
Robert Cloarec, tidigare ordförande Svenska Europarörelsen,
Walburga av Habsburg Douglas, tidigare ordförande Svenska Paneuropaföreningen,
Siw Warstedt, styrelseledamot i SKEN, Svenska Kvinnors Europanätverk,
Johan Graff, förbundsordförande Unga Européer,
Stefan Hult, styrelseledamot Svenska Europarörelsen.