Alina Zubkovych och Alyona Kashyna, ordförande respektive vice ordförande i Nordic Ukraine Forum, har utsetts till Årets Européer för sin kamp mot Rysslands brutala krig mot Ukraina.

Rysslands hänsynslösa krig mot Ukraina skakar fortfarandeEuropa. Kampen mot kriget är intensiv och förs på månganivåer och platser runt om i Sverige och övriga Europa. NordicUkraine Forum är en av flera föreningar i Sverige som genomsina aktiviteter ser till att fokus fortsätter att riktas mot Putinsgrymma anfallskrig och vilka konsekvenser det fått för detukrainska folket och samhället.

Alina Zubkovych, ordförande, och Alyona Kashyna, vice
ordförande, har genom sitt outtröttliga arbete bidragit till att öka kunskapen om Ukraina, dess folk och dess kultur. De har på ett föredömligt sätt lyft fram Ukraina som en europeisk nation.

Genom att tilldela Alina Zubkovych och Alyona Kashyna utmärkelsen Årets Européer 2023 vill Svenska Europarörelsen uppmärksamma alla som kämpar för ett fritt och demokratiskt Ukraina. Deras kamp är också en kamp för frihet och demokrati i hela Europa.

Juryns Motivering för Årets Européer 2023

Alina Zubkovych och Alyona Kashyna har genom sitt outtröttliga arbete för Nordic Ukraine Forum bidragit till att öka kunskapen om Ukraina, dess folk och dess kultur. De har byggt broar mellan Norden och Ukraina vilket resulterat i ett mer välinformerat debattklimat i Sverige. De har med sina aktiviteter sett till att fokus fortsätter att riktas mot Putins hänsynslösa anfallskrig och vilka konsekvenser det fått för det ukrainska folket och samhället. De har inte bara arbetat med demonstrationer mot kriget och kulturella aktiviteter utan har också på ett empatiskt sätt tagit emot och hjälpt dem som tvingats fly krigets fasor. Zubkovych och Kashyna har på ett föredömligt sätt lyft fram Ukraina som en europeisk nation. Nordic Ukraine Forum visar upp civilsamhället när det är som allra bäst.

Utmärkelsen delas ut i Kulturhuset på Europadagen den 9 maj. Europadagens program https://sweden.representation.ec.europa.eu/events/europadagen-9-maj-2023-2023-05-09_sv

Om Årets Europé

Utmärkelsen Årets Europé hedrar varje år en eller flera personer som har bidragit till att främja samarbetet mellan folken i Europa i syfte att stärka fred och frihet, kulturell förståelse och social samhörighet. Priset instiftades 1995 av Svenska Europarörelsen. Tidigare Årets Européer finns på Svenska Europarörelsens hemsida https://svenskaeuroparorelsen.se/arets- europe/

Efter ett öppet nomineringsförfarande utses Årets Europé av en jury som i år har bestått av Ewa Hedlund, ordförande Svenska Europarörelsen, Jens Odlander, vice ordförande Svenska Europarörelsen, Walburga Habsburg Douglas, styrelseledamot Svenska Paneuropaföreningen, Cecilia Silfwerbrand, ordförande Svenska Kvinnors Europanätverk och Jonathan Törnstrand, förbundsordförande Unga Européer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s