Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina har utsetts till Årets Europé 2024.

Juryns motivering lyder:

Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina har visat ett enastående engagemang och beslutsamhet genom att regelbundet och målmedvetet demonstrera mot Rysslands invasion av Ukraina utanför den ryska ambassaden varje onsdag.

Ryssland ut ur Ukraina har lyckats samla stora grupper människor utanför den ryska ambassaden, vilket tydligt visar på deras förmåga att mobilisera och engagera samhället i frågan om Ukrainas frihet och suveränitet. Genom att samla talare och åhörare från olika samhällsaktörer har de skapat en plattform för en bred och inkluderande diskussion om Rysslands aggression och Ukrainas rättigheter.

Vad som särskiljer Ryssland ut ur Ukraina är deras partipolitiskt obundna natur. Gruppen har en stark övertygelse om att frågan om Rysslands aggression inte bör vara föremål för partipolitik, utan snarare en angelägenhet som förenar människor över politiska gränser. Genom att vara en plattform för alla som motsätter sig Rysslands invasionskrig har Ryssland ut ur Ukraina visat på vikten av enad ståndpunkt och solidaritet i en tid av global kris.

Ryssland ut ur Ukraina har inte bara lyft fram en viktig politisk fråga, de har också agerat som en påminnelse om vikten av att stå upp för internationell rätt och skyddet av suveräna stater. Deras ihärdiga och fredliga protester har bidragit till att hålla frågan om Ukrainas självständighet högt på dagordningen och påmint om vikten av att agera mot aggression och förtryck.

För sitt oavbrutna engagemang, deras inkluderande och enade plattform och deras betydande bidrag till att upprätthålla principerna om internationell rätt och suveränitet, utser Svenska Europarörelsen aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina till Årets Europé 2024. Gruppen är en inspirerande modell för medborgerligt engagemang och en påminnelse om kraften i gemensam handling för fred och rättvisa.”

Utmärkelsen delas ut på firandet av Europadagen den 7 maj 2024 (dvs. inte den 9 maj detta år eftersom Europadagen i år infaller på Kristi himmelsfärdsdag).

Om Årets Europé

Utmärkelsen Årets Europé hedrar varje år en eller flera personer som har bidragit till att främja samarbetet mellan folken i Europa i syfte att stärka fred och frihet, kulturell förståelse och social samhörighet. Priset instiftades 1995 av Svenska Europarörelsen. Tidigare Årets Européer finns på Svenska Europarörelsens hemsida https://svenskaeuroparorelsen.se/arets-europe/

Efter ett öppet nomineringsförfarande utses Årets Europé av en jury.

Lämna en kommentar