EU får Nobels fredspris

Igår blev det klart att Norska Nobelkommittén tilldelar EU 2012 års fredspris. Till Europaportalen säger Nobelkommitténs ordförande, Thorbjøn Jagland, att tilldelningen i första hand bygger på historiska meriter.

Nobelkommitténs motivering:

  • ”I över sex årtionden har unionen och dess föregångare bidragit till att främja fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa.”
  • ”Splittringen mellan Öst och Väst har till stor del fått sitt slut; demokratin har stärkts; många etniskt baserade nationella konflikter har lösts.”
  • ”EU genomgår för närvarande allvarliga ekonomiska svårigheter och betydande social oro. Den norska Nobelkommittén vill fokusera på vad den ser som EU:s viktigaste resultat: den framgångsrika kampen för fred och försoning, och för demokrati och mänskliga rättigheter. Den stabiliserande rollen som EU spelat har hjälpt till att omvandla större delen av Europa från en kontinent av krig till en kontinent av fred.”
  • ”EU:s arbete representerar ‘broderskap mellan nationer’ och utgör en form av de ‘fredskongresser’ som Alfred Nobel hänvisar till som ett kriterium i sitt testamente från 1895.”

Källa: Norska Nobelkommittén (TT) via SVT.