Nyheter

Träffpunkt Europa: Ryssland och Europa – är en bättre relation möjlig? Författarsamtal med Bengt Jangfeldt

Efter Rysslands invasion av Ukraina är landets förhållande med Europa nära fryspunkten. I boken Vi och dom. Om Ryssland som idé beskriver författaren Bengt Jangfeldt hur inställningen till Europa och europeiska värderingar har växlat och splittrat Rysslands härskare, tänkare och folk ända sedan Peter den stores dagar. Under Vladimir Putin dominerar åter föreställningen om att Ryssland utgör en civilisation som är överlägsen den europeiska. Hur och varför har sådana tankar utvecklats? Vilken betydelse har idén om den särartade ryska civilisationen för kriget i Ukraina? Kan utvecklingen svänga på nytt och Ryssland åter sträva efter ett närmande till Europa?

Välkomna till Träffpunkt Europa med Rysslandskännaren och författaren Bengt Jangfeldt! Samtalet leds av Annika Ström Melin.

Tid: 20 oktober kl 12:30-13:30. Kaffe och smörgås serveras från klockan 12.

Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm

Anmälan: info@svenskaeuroparorelsen.se

Seminariet sänds även över vår Facebook-sida. Välkommen att ställa frågor via Facebook-chatten.

Välkomna!

Träffpunkt Europa: Författarsamtal med Joakim Medin: Ungern efter valet

Årets fjärde Träffpunkt Europa tar oss till Ungern, där Viktor Orbán alldeles nyligen säkrat ytterligare en mandatperiod i ett land där demokratins förutsättningar ser allt dystrare ut.

Joakim Medin är frilansjournalist som länge följt den politiska utvecklingen i Ungern. Han har skrivit boken Orbánistan: Rädsla och avsky i det illiberala Ungern (2018), som följer händelseutvecklingen fram tills föregående val. Sedan dess har rättsstatsprincipen och medias frihet i landet klämts hårdare åt. Utvecklingen har följts med oro på EU-nivå och av övriga medlemsstater, och nyligen har tongångarna hårdnat mot Ungern. Samtidigt har Orbáns politik också inspirerat närliggande länders aspirerande ”strongmen”. Nu ska hans parti Fidesz styra i fyra år till. Vart är Ungern på väg politiskt? Kan det att sluta i ett utträde ur EU? Och vad har valrörelsen som gick att lära oss om det politiska landskapet i Ungern idag?

Samtalet kommer även att kort gå in på valen i Serbien (3/4) och Slovenien (24/4). Joakim Medin har följt även dessa. Kan en ”Orbán-effekt” skådas även i dessa val?

Tid: 27 april kl 13:00 (välkomna in fr.o.m. 12:30)

Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm

Seminariet sänds även över vår Facebook-sida. Välkommen att ställa frågor via Facebook-chatten.

Välkomna!

Alesia Rudnik tilldelas utmärkelsen Årets Europé  2022

Alesia Rudnik har utsetts till Årets Europé för sin kamp för demokratins sak i Belarus och östra Europa

Rysslands storskaliga krig mot Ukraina ställer Europa inför stora utmaningar som kräver samarbeten och gemensamma insatser. Det är fråga om utmaningar vars like Europa inte har upplevt sedan andra världskriget. Genom att utse Alesia Rudnik till Årets Europé vill vi uppmärksamma de som kämpar för demokratins sak i Östeuropa. I förlängningen gäller denna kamp oss alla och försvaret av hela det demokratiska Europa.

Alesia Rudnik har varit ordförande för civilsamhällesorganisationen Sveriges Belarusier som engagerar sig för ett demokratiskt Belarus. Hon är verksam i debatter, skriver rapporter, deltar i demonstrationer och bedriver egen forskning som doktorand vid Karlstads Universitet. Hennes forskning fokuserar på politikens digitalisering i autokratier och dess effekter på demokratisering inklusive politisk mobilisering via sociala nätverksplattformar.

Juryn för årets utmärkelse önskar lyfta fram alla som kämpar för ett demokratiskt Belarus. Detta särskilt i en tid då landet ofta förknippas med Rysslands krig mot Ukraina. Vi hoppas att uppmärksammandet av Alesias arbete och den belarusiska diasporan kan skapa mer hopp och erkännande för alla som verkar för ett fritt och demokratiskt Belarus. Utmärkelsen delas ut i samband med uppmärksammandet av Europadagen den 9 maj.

Om utmärkelsen Årets Europé

Utmärkelsen Årets Europé hedrar varje år en person som har fast anknytning till Sverige och som har bidragit till att främja samarbetet mellan folken i Europa i syfte att stärka fred och frihet, kulturell förståelse och social samhörighet. 

Årets Europé instiftades 1995 av Svenska Europarörelsen och har tidigare bland annat tilldelats kulturpersonligheter som Theodor Kallifatides, Ulf Lundell och Richard Swartz samt politiker som Anna Lindh, Carl Bildt och Cecilia Malmström. Förra årets utsågs Allan Larsson till Årets Europé.

Efter ett öppet nomineringsförfarande utses Årets Europé av en jury som i år har bestått av:

Robert Cloarec, tidigare ordförande Svenska Europarörelsen,
Walburga av Habsburg Douglas, tidigare ordförande Svenska Paneuropaföreningen,
Siw Warstedt, styrelseledamot i SKEN, Svenska Kvinnors Europanätverk,
Johan Graff, förbundsordförande Unga Européer,
Stefan Hult, styrelseledamot Svenska Europarörelsen.

Träffpunkt Europa: Frankrike inför presidentval i april och parlamentsval i juni

(Tidigare info om flytt till kl 10:30 stryks. Vi kör kl 13 enligt ursprunglig plan. Välkomna!)

Årets tredje Träffpunkt Europa tar oss till Frankrike, där folket gör sig redo för att gå till valurnorna.

Vilka är de aktuella politiska frågorna i Frankrike och vilka frågor driver de många presidentkandidaterna och partierna? Vilken betydelse har sittande president Emmanuel Macrons agerande i samband med Rysslands invasion av Ukraina för de kommande valen? Frankrike är denna vår dessutom ordförande i EU, vilket innebär att Frankrike är ordförande vid alla sammanträden inom EU. Har ordförandeskapet någon inverkan på Macron i presidentvalet?

Seminariet är ett samtal med Alice Petrén, som under lång tid varit Sydeuropakorrespondent för Sveriges Radio i Paris och bevakat flera presidentval.
Samtalsledare: Robert Cloarec, styrelseledamot i Svenska Europarörelsen.

Tid: 24 mars kl 13:00 (välkomna in fr.o.m. 12:30)
Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm

Seminariet sänds även över vår Facebook-sida. Välkommen att ställa frågor via Facebook-chatten.

Välkomna!

Träffpunkt Europa: Vägen mot klimatmålen – hur ligger vi till?

Välkomna till 2022 års andra Träffpunkt Europa som ska handla om EU:s klimatpolitik!

För tre månader sedan ägde klimattoppmötet COP26 rum. Än en gång blev beskedet från toppmötet att klimatläget blivit allt allvarligare och att mer bör göras för att nå klimatmålen i Parisavtalet. EU har under senare tid visat höjda ambitioner i klimatfrågan och den gröna omställningen tar allt mer plats i den europeiska politiken. Men är den nuvarande politiken tillräcklig för att nå Paris-målen? Detta ska vi diskutera med följande expertpanel:

Staffan Laestadius, prof. emeritus i industriell utveckling, KTH, samt senior rådgivare på tankesmedjan Global Utmaning, även nyligen aktuell med boken En strimma av hopp (2021)

Christina Carlmark, nordisk koordinator på Climate Reality Project och senior hållbarhetsspecialist på We Don’t Have Time.

Ett ytterligare namn TBC.

Samtalet modereras av Svenska Europarörelsens styrelsemedlem Sakke Teerikoski.

Tid: Fredagen den 24 februari kl 11:00.
Plats: Live-sänds via Svenska Europarörelsens Facebooksida.

Evenemanget äger rum strax innan föreningens årsmöte. För mer information om årsmötet, se föreningens allmänna Facebook-sida. Info har också gått ut via e-post till alla medlemmar.

Välkomna!
Robert Cloarec, ordförande Svenska Europarörelsen