Stilleståndsdagen EwaStilleståndsdagen LacroixStilleståndsdagen2Stilelståndsdagen MatsStilleståndsdagen KarstenStilleståndsdagen MarikaStilleståndsdagen HeddaStilleståndsdagen Birgitta

Stilleståndsdagen, eller Rememberance Day,  högtidlighölls på Europahuset den 11 november 2013. Svenska Europarörelsen tillsammans med Svenska Paneuropaföreningen, SKEN och unga Européer organiserade för andra året i rad en gemensam aktivitet för att minnas dagen då freden efter första världskriget slöts.

Frankrikes ambassadör Jean-Pierre Lacroix och Serbiens ambassadör Dušan Crnogorčević berättade med inlevelse om det politiska läge som rådde 1913, året före krigsutbrottet.

Ambassadör Mats Åberg gav en exposé över ”Hundra år av europeisk enfaldighet!.

Karsten Otter, född i Hamburg året innan andra världskrigets utbrott berättade om sina krigsminnen som barn.

Marika Markovits, direktor på Stadsmissionen och Årets Europé 2013, beskrev hur Stadsmissionen hjälper utsatta EU-medborgare som kommer till Sverige för att söka sig en framtid .

Hedda Krausz Sjögren, dramatiker och regissör, arbetar med en dramatisering av Svetlana Aleksijevitjs bok ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” och beskrev sitt engagemang för att sprida information om de kvinnor som deltog i kriget.

EU-minister Birgitta Ohlsson avslutade kvällen med ett inlevelsefullt inlägg om vad som sker i Europa idag där fascister och främlingsfientliga partier härjar fritt.

Ewa Hedlund, Europarörelsens ordförande, var moderator för kvällen.