stilleståndsdagen 11 novDen 11 november 1918 ringde kyrkklockorna över Europa för att deklarera slutet på första världskriget. Sedan dess har den 11 november högtidlighållits i stora delar av Europa som Stilleståndsdagen. I år minns vi inte bara Stilleståndsdagen utan också Förintelsen under andra världskriget och Berlinmurens fall som beredde vägen för ett enat Europa.

I år för 100 år sedan bröt det första världskriget ut. Kriget, som kommit att kallas Det Stora Kriget, varade i fyra år och skördade över 10 miljoner liv. När kriget var över hoppades man att ett så brutalt krig aldrig mer skulle förekomma. Men andra världskriget krossade den drömmen. Och Berlinmuren som restes på 60-talet gjorde drömmen om ett fredlig och enat Europa än mer avlägsen. Det skulle dröja till slutet av 1900-talet innan Europa blev en fredlig och enad kontinent.

Vad har vi i Europa lärt oss av det förra seklet som var så präglat av krig och konflikter? Vad hände de heta somrarna som föregick krigsutbrotten och murens fall? Och hur kan vi undvika att nya krig bryter ut i Europa och i övriga världen?

Till Studion har vi, i samarbete med Svenska Europarörelsen, Svenska Kvinnors EuropaNätverk, Svenska Paneuropaföreningen och Unga Européer, bjudit in till en minneskväll där vi reflekterar över vad som ledde fram till krigen och hur vi undviker fler väpnade konflikter i framtiden.

Kvällens gäster: Margot Wallström* (utrikesminister), Paul Johnston (Storbritanniens ambassadör), Michael Bock (Tysklands ambassadör), Henrik Berggren (historiker), Hédi Frid (författare, överlevare från Auschwitz och Bergen-Belsen) Walburga Habsburg Douglas (riksdagsledamot). Dessutom framförs dramatiserade scener ur Svetlana Aleksivitjs roman ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” i regi av Hedda Krausz. *ej bekräftad

 Plats: Kulturhuset/Studion

Tid: tisdag 11 november kl. 18:00-20:15

Fri entré. Anmälan till info@europarorelsen.se senast den 7 november.

PROGRAM

18.00 – 18.05 Välkomstord av kvällens moderator, Ewa Hedlund, Svenska Europarörelsen

18.05 – 18.10 Introduktion till kvällens program av Mats Åberg, Svenska Paneuropaföreningen

18.10 – 18.35 The summer of 1914 as the starting point. Storbritanniens och Tysklands ambassadörer, H.E. Paul Johnston och H.E. Michael Bock

18.35 – 18.55 Två världskrig som var ett. Henrik Berggren, historiker och journalist

18.55 – 19.15 Kriget har inget kvinnligt ansikte – dramatiserade scener av Hedda Krausz efter Svetlana Aleksijevitjs intervjubok med samma namn

19.15 – 19.30 Förintelsens andedräkt – Hédi Fried om Auschwitz och Bergen-Belsen

19.30 – 19.50 Den Paneuropeiska picknicken – Walburga Habsburg Douglas i samtal med Håkan Jonsson, båda Svenska Paneuropaföreningen

19.50 – 20.15 Anförande av utrikesminister Margot Wallstöm (ej bekräftad)

20.15 – 20.45 Avslutande mingel

En reaktion till “Stilleståndsdagen: Aldrig mera krig! De heta somrarna 1914, 1939 och 1989

Kommentarer är stängda.