371857150_1920_1080_0_60676_2380_0_True

ICA-handlaren Jonas Berg från Södertälje är Årets europé. Han får priset för sin ”handlingskraft och optimism” då han under många år sysselsatt nyanlända flyktingar i sin butik.

Svenska Europarörelsen delar årligen ut priset Årets Europé! Priset överlämnas på Europadagen 9 maj på Södra teatern i Stockholm. Tidigare vinnare är bland andra Alexandra Pascalidou, Anders Selnes och Marika Markovits.

Juryns motivering för vinnaren 2016  lyder:
”När hundratusentals människor söker en fristad i Europa från krig och förföljelse utmanas våra gemensamma grundvärderingar. Där många oroar sig för starka motsättningar ser dock ICA-handlaren Jonas Berg möjligheter och hopp. Han har under flera år tagit emot hundratals utsatta människor som fått praktik eller anställning i hans butik ICA Maxi i Södertälje. På ett konkret sätt försvarar Jonas Berg med sitt engagemang centrala värden som medmänsklighet och tolerans och utses därför till Årets europé 2016”.