I dagens Europa, där orosmoln, missnöje och likgiltighet tilltar, är kunskap om hela kontinenten och Europas historia en absolut nödvändighet för den som vill slå vakt om fortsatt samarbete. Journalisten och författaren Richard Swartz besitter just sådana kunskaper om vår gemensamma historia. I över 40 år har han levt i Centraleuropa och outtröttligt rapporterat och berättat om politik och kultur i Warszawa, Berlin, Prag eller Istrien i reportage som präglas av exakthet, sälta och humor. Därför utses Richard Swartz till Årets Europé 2018.
Det var ett kort uppdrag som utrikeskorrespondent som förde Richard Swartz till Wien 1976, där han än idag lever och rapporterar ifrån.
– Jag skickades till Wien 1976 av Svenska Dagbladet (SvD) med ett kontrakt på två år. Min kollega Svante Löfgren sade att det var den kortaste kontraktstid för en korrespondent som han någonsin hört talas om. Nåja. Idag är jag fortfarande kvar i Wien utan att ha blivit en riktig wienare. Vad är min drivkraft? Det kan jag inte ge något bra svar på. Det bara blev så, för övrigt ett slags svar som en äkta wienare skulle vara fullt nöjd med, säger han i ett skriftligt samtal med Svenska Europarörelsen.
Under sina yrkesår har journalisten och författaren sett en förändring ske just kring kunskap och rapportering om Europa.
– Vi svenskar har aldrig riktigt sett oss som del av Europa. På den punkten liknar Sverige England utan att vara en ö. Inte heller är intresset särskilt stort; Europa betyder nog för oss mest av allt solsemester och ganska stökiga katoliker eller östeuropéer. När jag började som utrikeskorrespondent på 70-talet höll sig svenska media med långt fler korrespondenter i Europa som fick större utrymme än nuförtiden. Det är besynnerligt eftersom vi idag är mer beroende av och i praktiken närmare Europa än någonsin förr, säger Swartz.
Richard Swartz kommer att hedras i sin frånvaro vid en traditionsenlig ceremoni i samband med Europadagens firande i Stockholm 9 maj.
– Jag är mycket överraskad och känner mig ytterst hedrad, säger han.
Priset Årets Europé delas ut varje år sedan 1995 av Svenska Europarörelsen.
Om Årets Europé
Årets Europé hedrar varje år en person som har en fast anknytning till Sverige och har bidragit till att främja samarbetet mellan folken i Europa i syfte att stärka fred och frihet, kulturell förståelse och social samhörighet. Priset Årets europé instiftades 1995 av Svenska Europarörelsen. Vem som får priset avgörs efter ett öppet nomineringsförfarande av en jury som år 2018 består av Stefano Giangiacomo, ordförande Svenska Europarörelsen; Rosie Rothstein, Svenska Europarörelsen; Walburga av Habsburg Douglas, ordförande Svenska Paneuropaföreningen; Andreas Froby, Unga Européer; Eric Luth, Stand up For Europe Stockholm; En representant från Europafederalisterna; Ingmarie Froman, journalist; Kristina Alvendal, vd Airport City; Matz Larsson, samhällsstrategisk chef Byggnads; Jonas Berg, Årets Europé 2016 och ICA-handlare; Tilde Björfors, Årets Europé 2017 och Siw Warstedt, styrelseledamot i SKEN, Svenska Kvinnors Europanätverk.
Mer information om tidigare pristagare finns att läsa här.
Om Svenska Europarörelsen
Svenska Europarörelsen, mötesplatsen för samtal och debatt om Europa, arrangerar seminarier i aktuella kulturella och politiska frågor som rör Europa och bidrar till att skapa nätverk och kontaktytor i Europa.