Årets andra Träffpunkt Europa har temat euron som har varit många EU-länders gemensamma valuta i drygt 20 år, och nu senast antagen av Kroatien vid årsskiftet 2023. Hur har den gemensamma valutan påverkat sammanhållningen och samarbetet inom EU? Blev euron det kitt som skulle knyta medlemsländerna tätare samman? Hur har euron påverkat Europa ekonomiskt och politiskt? Och är det dags för Sverige att byta kronan mot euron?

Dessa frågor kommer att beröras och besvaras av en panel som består av:

Lars Calmfors, nationalekonom och professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet. Han var ordförande i EMU-utredningen, Calmforsutredningen, som 1996 rekommenderade regeringen att avvakta med att införa euron. Vid folkomröstningen 2003 om Sverige skulle införa euron, förespråkade Calmfors ett inträde,

Henrik Brors, journalist samt politisk analytiker och kommentator. Han har varit chef för TT:s ekonomiredaktion, EU-korrespondent i Bryssel och chef för DN:s politikredaktion. Idag driver han webbsajten Om Europa,

Leif Pagrotsky, politiker (S) som innehaft flera olika ministerposter i socialdemokratiska regeringar samt suttit i Sveriges riksdag, även en aktiv företrädare för nej-sidan i folkomröstningen om euron år 2003,

Sakke Teerikoski, leder samtalet. Han är ledamot av Svenska Europarörelsens styrelse där han är internationell sekreterare.

Samtalet arrangeras tillsammans med EU-kommissionens kontor i Stockholm.

Tid: 21 februari 2023 kl 12:00-13:00.
Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm.
Anmälan senast 20/2 till info@svenskaeuroparorelsen.se

Efter panelsamtalet bjuder vi på kaffe och mingel. Kl 13:30 fortsätter programmet med föreningens årsmöte 2023.

Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s