JOBB FÖR EUROPAS UNGA – FRUKOSTSEMINARIUM PÅ EUROPADAGEN 2013

Vem tänder ett ljus för unga utan arbete? Vilka lärdomar har vi i Sverige och vad kan utbytet med andra länder ge? På Europadagen, som i år firas den 6 maj, arrangerar Europarörelsen tillsammans med ESF-rådet ett seminarium om ungdomsarbetslösheten – en av Europas stora utmaningar.

Medverkande:

Håkan Forsberg, stf. myndighetschef, Svenska ESF-rådet.
Kristina Persson, ordförande Global Utmaning
Susanne Zander, Temagruppen Unga i arbetslivet

Moderator: Linus Källander Ungdomsstyrelsen

Europeiska socialfonden, ESF, är EU:s instrument för fler och bättre jobb i Europa. I Sverige har Svenska ESF-rådet gjort särskilda satsningar på utveckling av metoder för att öppna arbetslivet för unga.
– Under de senaste åren har försöksverksamhet och analysarbete bidragit till en ny syn på ungdomars sysselsättning och verktyg för att motverka utanförskapet, säger Håkan Forsberg stf. myndighetschef, Svenska ESF-rådet.
Tankesmedjan Global utmaning lanserar i maj månad en idébok med bidrag från ledande europeiska arbetsmarknadsforskare, policyutblickar och lokala exempel:
– Vi ser det här som ett första steg i ett flerårigt arbete med fokus på jobben och Europa, säger Kristina Persson, ordförande Global Utmaning. Ungdomsarbetslösheten är verkligen en av Europas stora utmaningar och kräver ett långsiktigt perspektiv.
Temagruppen Unga i arbetslivet har satt avtryck i det offentliga samtalet både i Sverige och övriga EU, genom en ny analysmodell för gruppen unga som varken arbetar eller studerar. Arbetet stöds av Europeiska socialfonden och samordnas av Ungdomstyrelsen.
– Modellen har väckt intresse bland EU-institutioner och i andra medlemsländer, säger Susanne Zander, ansvarig för temagruppen.

Tid: Måndag 6 maj kl 08.00 – 08.45

Lokal: Europahuset, Regeringsgatan 65, 1 tr, Stockholm

Seminariet är kostnadsfritt!

LÄS MER OM EUROPADAGEN