MARIKA MARKOVITS – ÅRETS EUROPÉ 2013

Marika Markovits, präst i Svenska kyrkan och direktor för Stockholms Stadsmission, har utsetts till Årets Europé 2013 för sitt arbete med projektet Crossroads som hjälper nödställda EU-medborgare i Sverige. Utmärkelsen delas ut av EU-minister Birgitta Ohlsson den 6 maj.

Antalet hemlösa ökar i Sverige. Ökningen är störst bland de EU-medborgare som sökt sig till Sverige i hopp om att hitta arbete här. Hemlösa EU-medborgare har inte rätt till en plats på ett akuthärbärge. Marika Markovits har i egenskap av direktor på Stadsmissionen kämpat för EU-medborgares rättigheter till hjälp i Sverige och 2010 tog hon initiativet till att skapa Crossroads, ett informations- och stödcenter som Stockholms Stadsmission driver tillsammans med Frälsningsarmén, Arbetsförmedlingen och Stockholms stad. På centret får hemlösa EU-medborgare hjälp att kontakta myndigheter och söka jobb. Centret ger också en chans att värma sig, äta en bit mat och tvätta sina kläder.

Motiveringen till att Svenska Europarörelsen tilldelar Marika Markovits utmärkelsen Årets Europé 2013 lyder:

”Marika Markovits är drivande bakom projektet Crossroads som hjälper nödställda EU-medborgare som sökt sig till Sverige. Arbetet med Crossroads lyfter fram en omistlig dimension av vår europeiska gemenskap. Därigenom hjälper Marika Markovits oss alla att bli lite bättre européer. ”

-Jag är väldigt stolt över utmärkelsen på det personlig planet eftersom jag har rötter i Centraleuropa, säger Marika Markovits. Det är dessutom ett stort erkännande för Crossroads där alla medarbetare kämpar för ett mänskligare Europa.

Utmärkelsen Årets Europé 2013 delas ut den 6 maj 2013 klockan 16.45 på Europahuset, Regeringsgatan 67. Ceremonin avslutar Europadagen som äger rum i Europahuset hela dagen. För mer information om Europadagen se www.europadagen.se

BAKGRUND

Utmärkelsen Årets Europé tilldelas en person som ”har bidragit till att främja samarbetet mellan folken i Europa i syfte att stärka fred och frihet, kulturell förståelse och social samhörighet.” Vem som får priset avgörs efter ett öppet nomineringsförfarande av en jury som i år bestått av Margit Wallsten, f d ordförande SKEN, Svenska Kvinnors Europanätverk, Håkan Jonsson, ordförande Svenska Paneuropaföreningen, Ewa Hedlund, ordförande Svenska Europarörelsen, Ingmarie Froman, journalist, Kristina Alvendal, vd Airport City, Annika Levin, kulturkonsult och Åke Zettermark, SACO.

Årets Europé utsågs första gången 1995.

Tidigare pristagare

2012 inget pris delades ut

2011 Tommas Hammarberg

2010 Margot Wallström

2009 Lütfi Özkök

2008 Elmire af Geijerstam

2007 Anita Gradin

2006 Jasenko Selimovic

2005 Christina Wahrolin

2004 Anna Lindh

2003 inget pris delades ut

2002 Fem i tolv-rörelsen

2001 inget pris delades ut

2000 Lukas Moodysson och Peter Birro

1999 Hédi Fried

1998 Theodor Kallifatides

1997 Carl Bildt

1996 Ulf Lundell och Leif Jansson

1995 Marit PaulseN

Kontakt: Ewa Hedlund, ordförande Svenska Europarörelsen

Tel: 0706 234 537

ewa.hedlund@svenskaeuroparorelsen.se

www.svenskaeuroparorelsen.se

www.facebook.com/Europarorelsen FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!