Litauen har på 23 år gått litauens-flaggafrån sovjetrepublik till ordförandeland i EU. Litauen var den första ockuperade sovjetrepubliken som bröt sig loss från Sovjetunionen och återupprättade sin suveränitet genom självständighetsdeklarationen den 11 mars 1990. 2003 röstade 90 procent av litauerna ja till medlemskap i EU och sedan 2004 är Litauen medlem i Europeiska unionen.

Den 1 juli övertar Litauen ordförandeskapet i EU.

Vad har EU betytt för Litauen och vilken roll spelar Litauen i EU?

Välkommen att lyssna till och samtala med Tomas Graubauskas, councellor på Litauens ambassad i Stockholm, och Saulė Mažeikaitė-Teiberė, kulturattaché, som berättar om Litauens roll i EU inför ordförandeskapet.

Samtalet avslutas med mingel.

Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, plan 2, Stockholm
Tid: 4 juni klockan 18.00 – 20.30