Anders SelnesAnders Selnes, chefredaktör på Europaportalen, har utsetts till  Årets Europé 2014 för sitt arbete med nyhetssajten Europaportalen om EU och Europa. Utmärkelsen överlämnas av EU-minister Birgitta Ohlsson på Europadagen den 9 maj.

År 1999 väckte Anders Selnes idén om att EU och Europa borde belysas på ett sätt som var mer relevant för en bred, svensk läsekrets. Från en blygsam start med hjälp av familjedatorn har Europaportalen vuxit till att bli Sveriges viktigaste forum för en bred och djup information och debatt om EU och Europa. Nyhetssajten Europaportalen är idag väl förankrad i olika intressen och har hög trovärdighet.

Europaportalen har blivit den centrala arenan för de som vill lära, följa med och debattera frågor som är angelägna för Sverige i Europa och Europa i Sverige. Portalen gör en viktig bildningsinsats.

Motiveringen till att Svenska Europarörelsen tilldelar Anders Selnes utmärkelsen Årets Europé 2014 lyder:

”För att han genom att utveckla och driva Europaportalen med sakkunskap, envishet och engagemang har visat att det går att belysa Europafrågor på ett sätt som är relevant för en svensk läsekrets, och för att han därmed tagit Europa lite närmare vår vardag.”

– Jag är väldigt stolt över utmärkelsen men vill även lyfta fram de som idag och tidigare jobbat eller på annat sätt engagerat sig för Europaportalen, säger Anders Selnes.

Utmärkelsen Årets Europé 2014 delas ut den 9 maj 2014 klockan 14.40 på Europahuset, Regeringsgatan 65. Ceremonin ingår i Europadagen som äger rum i Europahuset hela dagen.

BAKGRUND

Utmärkelsen Årets Europé tilldelas en person som ”har bidragit till att främja samarbetet mellan folken i Europa i syfte att stärka fred och frihet, kulturell förståelse och social samhörighet.” Vem som får priset avgörs efter ett öppet nomineringsförfarande av en jury som i år bestått av Andreas Froby, t.f. förbundssekreterare Förbundet Unga Européer, Annika Levin, kulturkonsult, Ewa Hedlund, ordförande Svenska Europarörelsen, Håkan Jonsson, ordförande Svenska Paneuropaföreningen, Ingmarie Froman, journalist, Kristina Alvendal, vd Airport City, Marika Markovits, Årets europé 2013 och direktor Stockholms Stadsmission, Monica Robin Svensson, styrelseledamot i SKEN, Svenska Kvinnors Europanätverk, och Åke Zettermark, tidigare internationell sekreterare SACO. Årets Europé utsågs första gången 1995.

Tidigare pristagare

2013 Marika Markovits

2012 inget pris delades ut

2011 Tommas Hammarberg

2010 Margot Wallström

2009 Lütfi Özkök

2008 Elmire af Geijerstam

2007 Anita Gradin

2006 Jasenko Selimovic

2005 Christina Wahrolin

2004 Anna Lindh

2003 inget pris delades ut

2002 Fem i tolv-rörelsen

2001 inget pris delades ut

2000 Lukas Moodysson och Peter Birro

1999 Hédi Fried

1998 Theodor Kallifatides

1997 Carl Bildt

1996 Ulf Lundell och Leif Jansson

1995 Marit Paulsen

 

Kommentarer är stängda.