andra bild

– Jag är jättestolt, sade ICA-handlaren Jonas Berg när han på Europadagen den 9 maj mottog utmärkelsen Årets europé. Han fick priset för sin ”handlingskraft och optimism” då han under många år sysselsatt hundratals flyktingar i sin butik.

I sitt tacktal sade Jonas Berg att det framför allt är lustfyllt och roligt att arbete med att hjälpa flyktingar in på arbetsmarknaden.

– Det är inte heller så svårt, men det kräver mod och att vi alla engagerar oss mer. Vi kan inte lita till att andra ska lösa problemen.

Med sig på scenen på Södra Teatern i Stockholm hade han två av sina anställda, Dyana Zaia och Shahad Hassan. De är båda flyktingar från Irak och började hos Jonas Berg som praktikanter och är nu själva fastanställda handledare på ICA Maxi i Södertälje.

Utmärkelsen delades ut av Rosie Rothstein, ordförande i Svenska Europarörelsen. Hon betonade att just det vardagliga och viktiga arbete som Jonas Berg utför är ett gott exempel på de grundläggande värden om solidaritet och medmänsklighet som Europadagen handlar om.

Svenska Europarörelsen delar årligen ut utmärkelsen Årets europé. Juryns motivering för i år lyder:


”När hundratusentals människor söker en fristad i Europa från krig och förföljelse utmanas våra gemensamma grundvärderingar. Där många oroar sig för starka motsättningar ser dock ICA-handlaren Jonas Berg möjligheter och hopp. Han har under flera år tagit emot hundratals utsatta människor som fått praktik eller anställning i hans butik ICA Maxi i Södertälje. På ett konkret sätt försvarar Jonas Berg med sitt engagemang centrala värden som medmänsklighet och tolerans och utses därför till Årets europé 2016”.

 

Första bild

 

Kolla på videon från när utmärkelsen delas ut

Läs också Jonas Berg intervju i arbetet.se

Mer om Årets Europé 2016 i media Europaportalen Dagens Handel,