Diplomaten, läraren, journalisten och Europarådets kommissarie för Mänskliga Rättigheter tilldelas i år utmärkelsen Årets europé av Europarörelsen i Stockholm. 
Priset delas traditionsenligt ut på Europadagen den 9 maj, som i år äger rum i ABF-huset. Ända sedan starten delas priset ut av Europarörelsen i Sverige och sedan tre år av Europarörelsen i Stockholm. Vem som får priset avgörs efter ett öppet nomineringsförfarande och sedan av en jury.
Bland tidigare personer som fått utmärkelsen Årets europé i Sverige, finns kulturpersonligheter som Theodor Kallifatides, Ulf Lundell, Lukas Moodysson och Lütfi Özkök, men också politiker som Carl Bildt, Anita Gradin och Anna Lindh. Förra årets europé blev tidigare EU-kommissionären Margot Wallström.
Thomas Hammarberg får utmärkelsen Årets europé 2011 ”för att han som kommissarie för Mänskliga Rättigheter i Europarådet med kraft, civilkurage och oväld verkat mot segregation, för barns, kvinnors och etniska minoriteters rättigheter, för yttrandefriheten och för en sann och öppen demokrati för alla medborgare”.