70 ÅR AV FRED

För 70 år sedan avslutades andra världskriget. Fredsdagen den 7 maj firas på Kulturhuset med seminarier, film och samtal. Svenska Europarörelsen och Utrikespolitiska Föreningen Stockholm lanserar Café Europa där vi samtalar om krig och fred.

I samarbete med PanEuropaföreningen och Svenska Kvinnors EuropaNätverk bjuder vi in till samtal, personliga berättelser och iakttagelser före, under och efter andra världskriget och som inte får falla i glömska. Kom och träffa Hédi Fried, överlevande från Auschwitz, Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna, Fredrik Önnevall, journalist som berättar om sin dokumentär ”Fosterlandet” och Linda Nordin, Svenska FN-förbundets generalsekreterare.

Under dagen delar vi också ut utmärkelsen Årets Europé 2015, som i år tilldelas Alexandra Pascalidou, journalist, författare och programledare, för att hon vidgat vårt perspektiv av Europa. Prisutdelare är Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för Mänskliga Rättigheter och Årets Europé 2011.

Plats: Kulturhuset, Ekoteket, våning 2. Årets Europé delas ut i Foajé 3 på våning 3.

Tid: torsdag 7 maj 13.00 – 17.15.

Fri entré


PROGRAM

13.00 – 13.45 Vägen till Förintelsen

david_titelman

 

 

 

 

 

Hédi Fried, författare och psykolog, överlevande från Auschwitz,och Bergen Belsen samtalar med David Titelman, psykolog.

 

14.00 – 14.20 Årets Europé (Foajé 3)

ALEXandra P Thomas Hammarberg

 

 

 

 

 

Utmärkelsen Årets Europé 2015 tilldelas Alexandra Pascalidou. Thomas Hammarberg, Årets Europé 2011, delar ut priset. Efter prisutdelningsceremonin samtalar Thomas Hammarberg med Alexandra Pascalidou om Europa.

 

14.30 – 15.15 Kvinnor och krig

Lena Ag parisa_khosravi

 

 

 

 

 

Samtal mellan Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna och Parisa Khosravi, ordförande Utrikespolitiska Föreningen Stockholm, om kvinnors situation i väpnade konflikter från andra världskriget till dagens krig i Syrien. Hur påverkar kriget kvinnorna? Vad utsätts de för och hur kan de bidra till att skapa en varaktig fred?

 

15.30 – 16.15 Nationalstaten – hotet mot freden i Europa?

Fredrik Önnevall parisa_khosravi

 

 

 

 

 

Drömmen om en stark och enhetlig nationalstat växer sig allt starkare i många länder, också i Sverige. Hur ser nationalstaten ut och vilka konsekvenser får den om den förverkligas? Parisa Khosravi samtalar med Fredrik Önnevall, journalist på SVT och programledare för den uppmärksammade dokumentärserien ”Fosterlandet”.

 

16.30 – 17.15 Från och med nu

linda_nordinparisa_khosravi

 

 

 

 

 

Avslutande samtal med Linda Nordin, Svenska FN-förbundets generalsekreterare, som i dialog med publiken lyfter blicken från dagens konfliktfyllda vardag till en framtid där det finns hopp om en varaktig fred. Parisa Khosravi är samtalsledare.

 

Se hela Kulturhusets program för Fredsdagen här.