Vem blir årets Europé 2016?

Frågan är mer aktuell än någonsin i den situation som råder i Europa.

Många flyktingar från länder utanför Europa – och många stängda gränser. En del med taggtråd, andra genom olika hinder. Flyktingsituationen och de stängda gränserna hotar den dröm som vi har närt under många år – drömmen om det öppna Europa. Ett Europa, som trots många sårigheter, skulle läka ihop under ett nytt skinn.

Arbetet med att utse Årets Europé 2016 är i gång. Nomineringen är öppen mellan 1 januari 2016 t.o.m. 29 februari 2016.

Normeringen är öppen för alla. Du kan nominera genom att sända ett mejl till aretseurope2016@gmail.com med namnet på den du vill nominera samt en kort motivering.

Tänk till – vem vore den värdiga mottagaren 2016. Vem kan stämma in på kriterierna? I en tid som denna är det extra viktigt med förebilder som gör skillnad på både kort och lång sikt.

Utmärkelsen Årets Europé har delats ut sedan 1995, då Marit Paulsen fick den. År 2015 gick utmärkelsen till Alexandra Pascalidou.

Kriterier

Fred, Frihet och Tolerans är ledord i nomineringsprocessen.

Utmärkelsen Årets Europé ska tilldelas ”en person eller (en) organisation som har en fast anknytning till Sverige och har bidragit till att främja samarbetet mellan folken i Europa i syfte att stärka fred och frihet, kulturell förståelse och social samhörighet.”

Vem som får priset avgörs efter ett öppet nomineringsförfarande av en jury som år 2016 består av; Rosie Rothstein, ordförande Svenska Europarörelsen, Håkan Jonsson, ordförande Svenska Paneuropaföreningen, Siw Warstedt, styrelseledamot SKEN, Svenska Kvinnors Europanätverk, Andreas Froby, förbundssekreterare Unga Européer, Annika Levin, kulturkonsult, Ingmarie Froman, journalist, Kristina Alvendal VD,  Matz Larsson, samhällsstrategisk chef Byggnads, Åke Zettermark, tidigare internationell sekreterare SACO samt Årets Europé 2015 Alexandra Pascalidou, författare, programledare och journalist.

Läs mer om Årets Europé här.