Skärmklipp 2016-01-26 22.48.58Foto: Peter von Fábry-Eichner

– Det finns tillfällen då historien står och väger. De sovjetiska attackerna mot Baltikum i januari 1991 sedan var ett sådant. Och idag är vi i en liknande situation med ett aggressivt Ryssland.

Det sade Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker (M), i sitt anförande när Svenska Europarörelsen tillsammans med Svensk-lettiska föreningen och Sverigeesternas riksförbund arrangerade ett möte i Estniska huset i Stockholm om januarihändelserna i Baltikum för 25 år sedan.

Gunnar Hökmark berättade om sitt engagemang för balternas frigörelse från den sovjetiska ockupationen. Bland annat var han med om att starta Måndagsrörelsen som under 79 måndagar samlades på Norrmalmstorg i Stockholm för att stödja frihetskampen.

Han hade även omfattande kontakter i Baltikum och avslöjade att det under de dramatiska dagarna då de sovjetiska trupperna gick till attack i Vilnius och Riga fanns planer på en exilregering i Sverige. Men trots provokationerna som kostade flera människoliv kunde befrielseprocessen gå vidare och självständigheten blev ett faktum.

Idag är Baltikum en självklar del av den Europeiska unionen, men för trettio år sedan var nära hälften av de nuvarande medlemsländerna otänkbara i vårt demokratiska sammanhang.

– Det är en fantastisk känsla att i dag arbeta tillsammans i Europaparlamentet med flera av de baltiska politiker jag hade kontakt med under självständighetskampen, sade Gunnar Hökmark.

Nästan symboliskt kom han till mötet direkt från Europaparlamentets session i Strasbourg där man samma dag röstat om frihandelsavtal med en rad länder i det forna östblocket. Han påpekade att extrempartierna både till höger och vänster röstade emot ländernas närmande till EU. Ett agerande som enbart stöder Putins Ryssland.

Återigen utgör makthavarna i Kreml det främsta hotet mot fred och frihet i Europa. Det står och väger, precis som för 25 år sedan, och utfallet är ovisst, ansåg han.

– Det är viktigt att skilja mellan dagens Ryssland och dess invånare. Som européer gillar vi våra ryska grannar, men vi kan inte acceptera en aggressiv regim som inte respekterar internationella avtal. Därför är det nödvändigt att fortsätta med sanktionerna mot regimen, betonade Gunnar Hökmark.

För att se fler foton från seminariet, klicka här.